Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Mag je spinazie opwarmen?

Geschreven door GezondheidsNet op May 8, 2012

Spinazie is lekker en gezond, maar er doen veel hardnekkige fabeltjes de ronde over deze groente. Bevat deze groene lekkernij zoveel ijzer als wordt beweerd? Mag je een kliekje spinazie nu wel of niet opwarmen? En hoe zat het ook alweer met de combinatie vis en spinazie? 5 veelgestelde spinazievragen!

1. Mag je spinazie opwarmen?Ja, dat mag. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes nitraatrijke groente niet langer dan 2 dagen in de koelkast en geef ze niet aan kinderen die nog geen 6 maanden oud zijn. Invriezen van spinazie mag overigens ook gewoon.

2. Waarom mag je geen vis bij spinazie eten?Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groente, zoals spinazie, andijvie of rode biet, niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel). Deze combinatie kan namelijk nitrosaminen laten ontstaan. Nitrosaminen zijn in proefdieronderzoek in verband gebracht met de vorming van (maag)kanker.
Het nitraatgehalte in spinazie is de laatste jaren verminderd, maar in combinatie met vis blijft het risico op de vorming van nitrosaminen. Nitraatarme groenten zijn onder meer asperges, aubergine, worteltjes, bloemkool en broccoli.

Weten hoe je stroeve spinazietanden voorkomt, of er echt zo veel ijzer in spinazie zit en hoeveel je eigenlijk nodig hebt per persoon? Lees dan het hele artikel!

Makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste voedings- en afslanknieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis voedingsnieuwsbrief!
May 8, 2012 om 06:53
laatst las ik dat sla met vis ook niet mag, maar ik pak regelmatig sla met blikje tonijn erdoor mag dit dus eigenlijk niet?
May 8, 2012 om 10:19
ik nam ook heel vaak gewoon vis en dan met een gemengde sla erbij, dus dat is eigenlijk schadelijk?
May 8, 2012 om 15:15
ik doe al jaren spinzie met vistiks dus ook niet dit vinden de kinderen zo lekker
February 16, 2013 om 07:57
en de overbekende garnalencocktail dan? zit ook vaak sla bij als je dat in een restaurant besteld
April 22, 2013 om 15:15
Natuurlijk mag je spinazie opwarmen, altijd, iedereen, als je het daarna maar niet opeet.
July 17, 2014 om 13:11
Wikipedia: Nitrieten worden voornamelijk opgenomen via de voeding. Ze komen voor in levensmiddelen die met nitrietzouten (bijvoorbeeld natriumnitriet (NaNO2) of kaliumnitriet (KNO2)) houdbaar zijn gemaakt zoals vlees, vis en kaas. Het is dan ook niet verstandig om nitrietrijke groenten samen met eiwitrijke vleessoorten op te nemen. In de afgelopen 50 jaar zijn wettelijke maatregelen genomen om de endogene vorming van nitrosaminen tegen te gaan door de nitrietopname te beperken. Zo mogen aan vleesproducten nog maar 50–250 mg/kg nitrietzouten worden toegevoegd.[21]
Bovendien kan endogene nitrosamine-vorming tegen worden gegaan door aan nitraatrijke voedingsmiddelen antioxidanten zoals vitamine C toe te voegen. Antioxidanten reageren met reactieve intermediairen en voorkomen op deze wijze schadelijke effecten door de vorming van nitriet en N-nitrosoverbindingen.[22] In verband met deze kankerpreventiemaatregelen is de concentratie nitrosamines in producten zoals gebraden vlees van soms meer dan 100ppb gedaald naar <10ppb.[18]

Nitriet zit dus overal in tenzij je zelf je vis hebt gevangen in de zee (want fokvissen krijgen ook nitriet te eten en wilde vangst krijgt na de vangst nitriet ingespoten).
Ofwel, gewoon spinazie bij de vis (in de vis zal meer nitriet zitten dan de spinazie die in eerste instantie alleen nitraat bevat), maar dan de spinazie goed koelen als je het wil bewaren of gewoon weggooien. Een glaasje sinaasappelsap erbij voor de neuroten onder ons just in case.
April 24, 2016 om 15:31
Ik denk dat spinazie het gezondst is wanneer je die vers eet. En niet warm dus :)
May 16, 2016 om 18:13
Lekker, spinaziesalade met avocado en perzik, mmm! Eitje erbij...
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+