Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

5 veelgestelde vragen over zoetstof stevia

Geschreven door GezondheidsNet op May 2, 2012

Sinds december 2011 is in Europa het gebruik van de zoetstof stevia (E960) toegestaan als ingrediënt in voedingsmiddelen. Maar wat is stevia, hoe smaakt het en is het veiliger dan aspartaam? We vragen het Maurits Burgering, business development manager van TNO.

1. Wat is stevia?
"De zoetstof steviol glycoside (in de volksmond: stevia) komt van het plantje stevia rebaudiana bertoni die oorspronkelijk uit Paraguay komt. In de plant zitten steviol glycosides die gebruikt mogen worden als zoetstof. De blaadjes mogen nog niet verwerkt worden in voedingsmiddelen. Stevia bevat geen calorieën. Het E-nummer voor Stevia is E960."

2. Hoe smaakt stevia?
"Stevia smaakt 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Suiker smaakt meteen zoet, bij stevia duurt dat even. Hoe meer suiker je door je yoghurt doet, hoe zoeter je yoghurt wordt. Bij stevia is dat niet zo. Als je er te veel stevia in doet, krijgt het een bittere, dropachtige bijsmaak. Aan verschillende producten waaraan op dit moment stevia wordt toegevoegd, wordt dan ook nog suiker toegevoegd om de bijsmaak te maskeren."

3. Van stevia is al langer bekend dat het geschikt is als zoetstof. Waarom duurde het zo lang voordat stevia op de markt werd gebracht?
"Suiker was goed. En er waren genoeg andere kunstmatige zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld aspartaam. Tegenwoordig is er een steeds grotere vraag naar natuurlijke producten. Het is een lang proces voordat producten op de markt gebracht mogen worden. Stevia mag nog niet in alle voedingsmiddelen worden gebruikt als ingrediënt. De EU heeft een lijst opgesteld met producten waarin het gebruik van stevia, oftewel E960, is toegestaan."

4. Is stevia veiliger dan aspartaam?
"Of stevia veiliger is dan aspartaam is lastig te beoordelen. Beide zoetstoffen zijn goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA heeft beide stoffen zorgvuldig bekeken en veilig bevonden. Mits het onder juiste randvoorwaarden wordt gebruikt en dat er niet te veel van wordt gebruikt. De EFSA blijft ook in de toekomst de veiligheid van deze zoetstoffen onderzoeken en monitoren."

5. Van suiker mag je maar een bepaalde hoeveelheid per dag. Geldt dat ook voor stevia?
"Ja, de EFSA heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden van 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Een persoon van 70 kilo mag dus 280 milligram per dag gebruiken."

Op de hoogte blijven van het laatste dieet- en voedingsnieuws? Schrijf je dan nu in voor onze gratis Voedingsnieuwsbrief!
May 3, 2012 om 12:33
De EFSA is wat goedkeuring betreft niet heilig...die hebben ook nog steeds E621 op de lijst staan, ofwel MSG. Geeft een zoute smaak en ...je verzadigingsgevoel laat het volkomen afweten.Als er iets ongezond is, is het wel E621...maar van de EFSA mag het hoor.
Heel fijn voor alle chipsfabriekanten bijvoorbeeld, hoe zou het toch komen dat mensen van chips met gemak een zak leegeten? En reken maar van yes dat er flink gelobbyed wordt om dat toegelaten te houden. Er zijn landen die veel strenger optreden dan de EFSA norm ( oa Noorwegen, Oostenrijk en Denemarken...jawel ook EU landen) en daar is E621 verboden.

Maar terug naar de stevia waar het om ging.
Laat nu juist in de landen waar de norm strenger is, stevia al veel langer toegelaten zijn! Vreemd he...tot je beseft dat ook de suiker-lobby ( o.a. Nestle en kornuiten) helemaal niet zit te wachten op suikervervangers! (moeten ze alle recepten aanpassen, en stevia is stukken duurder dan suiker als je naar de inhoud kijkt..ofwel de grootte van het produkt)
Ze doen wel alsof hoor...maken ze van die leuke kleine snoepmomenten van per zakje 99 kcal. Lijkt het net of ze aan de bewust etende medemens denken. Maar wat je doet is voor hetzelfde produkt veel meer betalen, en het toch nog steeds eten...met een iets kleiner schuldgevoel omdat je maar heeeeel weinig hebt genomen.(maar nog steeds aan de suikers zit)

Gebruik al jaren stevia, en ben meer dan blij dat het eindelijk legaal is in Nederland.
May 5, 2012 om 07:56
waar kan ik stevia kopen als ik het vragen mag ?
May 5, 2012 om 13:50
Ik koop het via de site www.gripopkoolhydraten.nl.
Er zijn ook andere adressen, maar er schijnt nog wel kwaliteit- en smaakverschil tussen te zitten.
May 12, 2012 om 12:03
Bij de Jumbo!
May 12, 2012 om 18:58
AH verkoopt stevia in pakjes en ik geloof ook als zoetjes (Natrena?).

Van aspartaam krijg ik forse hoofdpijn en mijn kinderen ook. Helaas is nog heel veel verpest met suiker of aspartaam, maar Lipton heeft (je moet wel ff zoeken!) tegenwoordig ijsthee (groene) met stevia! Je proeft het meteen, en géén hoofdpijn meer!
May 14, 2012 om 06:52
Je kan het ook bij natuurwinkels kopen.
May 15, 2012 om 15:59
De natrena stevia is wel maar 3% stevia... volgens mij is de stevia van purevia al beter... (ah en Jumbo hebben deze ook)
May 21, 2012 om 17:30
Bij de natuurwinkel kun je ook stevia kopen die bijna niet vermengd is (ik geloof 97% stevia), als ik kijk naar de stevia bij de supermarkt dan is dat percentage veel kleiner. Dus ik ga af en toe naar de natuurwinkel. Ik moest 2 weken wennen en toen was ik om. Ik maak er zelfs een alternatieve chocomelk van met ongezoete cacao en stevia. Even wennen, maar daarna erg lekker.
August 13, 2012 om 14:18
ik koop t bij "de tuinen"... puur ....in tabletjes
en als suiker voor t volume zeg maar (daar zit malt bij)
t is er ook in druppels
en die zg natrena stevia is nep dus daar heeft DE flink wat last mee ondertussen
Laat je niet foppen mensen
koop gewoon t beste voor jezelf!
August 20, 2012 om 15:04
NilvolentibusAarduu (poe hey, word jij afgekort?)
tabletjes, bij de tuinen? Dan ga ik die morgen even halen. Hoewel, misschien vind ik druppeltjes wel fijner of misschien is het wel lekker om beide mogelijkheden in huis te hebben. Of gewoon mezelf aanwennen om niet persé een zoete smaak te proeven.

Op dit moment heb ik alleen maar dorst:) De zoveelste dag met hoge temperaturen en ik ben gewoon aan het afvallen en het gaat hard. Mag best een tikkie minde. Of anders gezegd: ik wil afvallen en het mag zo snel gaan als nu, maar ik weiger op een plateau te komen. Plateaus worden uitgeschakeld:)

Mijn moeder had flesjes Stevia met groene letters, merk ben ik vergeten, en die druppels vond ik lekker. Ook de druppels van Madal Bal op de Denneweg (DH) vond ik lekker, maar ik kom daar niet vaak in de buurt. Bij Eko Plaza hebben ze ook Stevia, maar die ken ik niet.

Ja, die Natrena, begreep ik, bevat maar een deel Stevia. Vervelend voor die mensen, zowel kopers als makers. We moeten vooral altijd lezen wat er in een product zit en dan ook nog goe op de hoogte zijn van de E nummers. Inderdaad: 621 is puur gif, net als aspartaam en acesulfaam-K. Ik heb een klein zwart boekje met veel E nummers zoetstoffen en toevoegingen. Dat boekje is ongeveer een tientje. Dan eventueel een leesbril mee naar de supermarkt en boodschappen doen met ogen gericht op etiketten (en genoeg tijd, want dit is investeren) Het gaat ook niet over, dat lezen, want men verandert ook wel wat er in een product wordt gedaan.

In de meeste Optimel producten zit Aspartaam en/of Acesulfaam-K. Misschien nog niet in vanillevla, maar die neem ik ook niet meer.

August 24, 2012, gewijzigd door Aoibhinn op August 24, 2012 om 15:40
Canderel verkoopt het ook, maar in de vorm van zoetjes. In Finland verkoopt Canderel ook grote potten zoetstof van Stevia, het heet Canderel Green Stevia. Is daar ook nog relatief nieuw, maar het is wel te verwachten dat het ook naar Nederland komt.

Daar betaalde ik overigens wel 5 euro voor een pot. Hier staat het product op de voorpagina: http://www.canderelproducts.com/fi/
December 15, 2012 om 02:31
't Is duur en vooral niet lekker...
January 17, 2013 om 05:36
@avla...het is beter voor je...en je kan je alles aanwennen.......
February 8, 2013 om 16:49
Wij bestellen het bij http://steviaproducts.be/
Onbekend
December 2, 2013 om 11:57
Vandaag Stevia bij de Eko Plaza gekocht. Ik ga het proberen... wordt vervolgd.
January 10, 2014 om 18:27
Ondertussen behalve tabletjes, druppels en potten met malt aangelengd voor t volume.... nu ook een stevia plantje op mijn balkon...
Niet teveel van gebruiken en aspartaam etc de deur uit zwiepen...
T is goed te doen
Succes allemaal
Ps t blijft goed etiketten lezen!
Onbekend
January 15, 2014 om 11:05
Je kunt Stevia ook bij de Action kopen!
May 29, 2014 om 10:49
Wat dacht je van een Stevia plantje, gewoon in de tuin of in een pot? Heb je het altijd puur natuur bij de hand
June 8, 2014 om 01:53
Stevia plantje? Hoe gebruik je dat dan? 1 blaadje in je thee? En kan je ermee koken?
November 29, 2014 om 09:24
Tja, over stevia weet ik niet zoveel. Dat zal wel een keer komen. Voorlopig gebruik ik geen suiker of kunstmatige zoetstoffen. Ik hanteer het devies van Jacqueline van Lieshout, als het niet kan rotten is het niet goed voor me. (ff kort door de bocht gezegd). Ik houd wel van een wetenschappelijke benadering. Niet zomaar wat roepen, maar onderbouwen, ook al denk ik dat wij voedsel liefst zo vers mogelijk zouden moeten eten. Een andere uitspraak die ik wel eens hoorde: Als het uit een fabriek komt, heb je een fabriek nodig om het te verteren. Het is geen wetenschappelijke uitspraak, maar wel een leidraad, zou ik zeggen. ;)

Over E621 ofwel Ve Tsin staat hier een mooi artikel.

Tot slot. Ik zou wel willen weten waar je steviaplantjes kunt kopen. Dan kan ik het eens uitproberen. Ik zal het eens goegelen. :$

April 24, 2016 om 15:28
Ik weet er ook niet zoveel over maar heb eens ergens gelezen dat het beter is geen vervangende zoetstoffen te gebruiken en gewoon minder suiker te gaan gebruiken. De rest aanvullen met langzame suikers
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+